A mártélyi foci története-helyzete

Az elmúlt 25 évben a mártélyi labdarúgás nagyon sok kellemes percet és emléket szerzett a nem túl nagy számú, ám annál lelkesebb, áldozatkész, mondhatni fanatikus focibarátoknak.

A nyolcvanas évek elején, a megyei első osztályban, sorrendben: hatodik, hetedik, harmadik, majd újra hatodik helyezést értek el a labdarúgók. Ebben az időszakban – többek között – Daru, Csala, Baranyi, Mészáros játéka fémjelezte a csapatot. 1985-ben végig nagy harcot vívva a későbbi bajnokkal, a második helyet kaparintották meg a fiúk! A következő években anyagi okokból történt egyesülés miatt (a Főiskolával) visszaesés következett be. A megyei harmadosztályban próbáltak szerencsét, s rögtön az első évben, 1990.ben feljutó helyre futottak be. A kilencvenes évek elején Tóbiás, Papp, Kokovai, Király, Börcsök szerepeltek legtöbbször. Ebben az évtizedben fokozatosan kialakult az un. „mártélyi aranycsapat”. Ebben oroszlánrésze volt Szűcs Imre bácsinak, Hajdú Lászlónak, Antal Ferencnek. Utóbbi rakta le a csapat alapjait. A sikeredző ezidőtájt: Hegyi Tibor volt. 1992-ben bajnokságot nyertek a másodosztályban, többek mellett Gardi, Sepsei, Bartucz, Antal, Olasz, Hortobágyi, Thuri, és Herczeg vezényletével. Az elkövetkezendő két évben, egy tizedik, és egy hatodik helyezést értek el. Az ezután következő három esztendőben, a valaha volt legjobb eredményeit érte el a mártélyi gárda.

Magyar Kupamérkőzésen 2: 2-es eredmény azzal a Siófoki Bányásszal, aki akkor a magyar labdarúgás legmagasabb osztályában szerepelt. A bajnokságban ezüstérem, majd bronzérem zárta keretbe ezt a nagyon szép szereplést, majd ismét csak ezüst következett. Felsorolni is nehéz, a kiemelkedő teljesítményt nyújtott focistákat… Néhány név: C. Molnár, Tóth, Kovács, Kandó, Molnár, Szűcs, Dobsa, Kazán… Ők voltak, akik oly sok szép és feledhetetlen emléket és pillanatot szereztek a község focirajongóinak. Azután egy 13. hely – szétszedték a tehetséges csapatot - s ismét pénztelenség miatt a harmadosztályban indult el a csapat. Köszönhették ezt Hajdú Lászlónak, aki nem tudta elviselni, hogy mindennapjai foci nélkül teljenek el. Maga köré gyűjtötte a mártélyi kispályás „hobbi-focistákat”, s kiegészítve a csapatot a tapasztalt Papp Ernővel, Király Józseffel, Tóbiás Ferenccel, Dakarival, Fenesivel – indulhatott is a bajnokság… Sajnos, a mártélyi futball atyja, leglelkesebb szolgálója, motorja 2002-ben eltávozott közülünk. Ő maga volt a mártélyi foci. Emlékét örökké őrizzük! Immáron három éve Hajdúné Katika és ifj. Tatár Béla viszi tovább a nehéz és felelősségteljes örökséget. Helyi szponzorokra, s az önkormányzatra támaszkodva folytatjuk a munkát. A pályán, az általában középmezőnyben végző csapatot évek óta: Tóth Ernő, Somodi, Baranyiék, a Szabó fivérek, Zsadányi, Ifj. Tatár és a veterán Daraki próbálja összefogni, sikerre vinni. E nehéz anyagi helyzetben is csak sok sikert és kitartást kívánhatunk Mártély focistáinak, és sok örömet, feledhetetlen pillanatot a falu focirajongó közönségének.

Hajrá Mártély – hajrá Magyarok!

Győzelemmel kezdte az évet a Bütyök csárda Mártély csapata. A hazai mérkőzést a pálya használhatatlansága miatt Mindszenten játszotta a Mártély és a Derekegyháza csapata.

2010-es hírek

Bütyök csárda Mártély – Derekegyház 5-0 (1-0)

Mindszent, 30 néző. Vezette: Bálint, Góré Mártély: Molnár- Szabó István. ,Szabó A., Papp, Mihály- Baranyi K., Szabó Á., Krizsán, Vízhányó- Kis, Kovács. Derekegyház: Szenti- Szabó Imre, Tóth, Dr Bottyán, Herceg- Olasz, Goczi, Balog, Menyhárt- Sipos, Sűlyős. Csere:
Mártély: Szabó I helyett Barna Z., Papp helyett Barna N., Baranyi K helyett Arany, Szabó Á helyett Zsadányi, Kis helyett Baranyi I., Kovács helyett Szűcs.
Derekegyház: Szenti helyett Dziád, Szabó Imre helyett Nocsa, Sipos R. helyett Sipos Cs., Herceg helyett Nitthammer.
Gól: Kovács V (3), Vízhányó, Baranyi I
Jók: Szabó A., Mihály, Kovács V, Baranyi K. A nagy hidegben lejátszott mérkőzést a hazaiak kezdték aktívabban és több veszélyes támadást is vezettek. Már a 13. percben vezethetett volna a Mártély, de Baranyi K. lövése a felső lécről a gólvonalra (vagy azon túl) pattant. A vezető gólt a 30. percben szerezték a hazaiak. Kis indította a jobb oldalon Szabó Ákost, aki jól centerezett középre és Kovács a kapust kicselezve szerzett gólt.(1-0) A találat után a vendégek megpróbáltak felpörögni, ami távoli lövésekben mutatkozott meg. A második félidő 11. percében a hazaiak új szerzeménye, Mihály vállalkozott lövésre 22 méterről. A kapusról kipattanó labdát Vízhányó terelte a kapuba. (2-0). A 69. percben Krizsán három védőt cselezett ki, majd az önzetlen passzát Kovács értékesítette. (3-0). Ebben az időszakban egymás után alakította ki a Mártély a helyzeteit a fáradó vendégekkel szemben. A 79. percben Papp nagyszerűen ugratta ki Baranyi Istvánt, aki középre játszott és Kovács a harmadik gólját szerezte. (4-0). A 87. percben Baranyi I. kicselezett két védőt a tizenhatoson belül majd higgadtan lőtt a jobb alsó sarokba. (5-0). A hazai győzelem ilyen arányban is teljesen megérdemelt volt. A helyzetek alapján nagyobb is lehetett volna a különbség.

Hajdú László