Központi orvosi ügyeleti szolgáltatás
2017. január 19. 17:35

TISZTELT LAKOSOK!

 

A központi orvosi ügyeleti szolgáltatást az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. végzi településükön.

Az orvosi ügyelet irányítása, a telefonhívások fogadása a következők szerint történik:

2016. július 01-től a sürgősségi betegellátás hatékonyságának fokozása, a parhuzamos hívások számának csökkentése, valamint az azonnali elérhetőség biztonságának javítása érdekében az ügyelet irányítására

DISZPÉCSERSZOLGÁLATOT MŰKÖDTET.

A Diszpécserszolgálat működésének előnyei:

  • A kórkép súlyossági fokozata szerint biztosítja az ellátást (az esettől függően küld ügyeletet vagy akar azonnal mentőt ill. biztosit szakszerű tanácsadást)
  • Közvetlen kapcsolatot biztosit a szolgáltatón belüli es szolgáltatok közötti hatékony együttműködéshez (OMSZ, Rendőrség, Katasztrófavedelem stb.)

Az egységes, gyorsan elérhető sürgősségi hívószámon a lakosság segítséget hívhat. Egy hívás kezdeményezésével az ügyelet és a diszpécserszolgálat egy időben elérhető. Igy a beteg egy belépési ponton keresztül kerül kapcsolatba az ellátókkal es egyértelmű beteg utakon át jut ellátáshoz.

2016. JÚLIUS 01-TŐL

az alapellátási ügyelet a következő számokon hívható:

ÜGYELETI HÍVÓSZAM: 06/70 3 703 104

06-703-703-104

Mentőszolgálat /mentési hívószám:104

 

Bejelentéskor   a   diszpécserszolgálat   egységes   kérdezési   és   szakmai   elvek figyelembevételével dönt az ügyeleti egység riasztásáról, behívja a beteget az ügyeleti ambulanciára   vagy   felveszi   a   kapcsolatot   az   Országos   Mentőszolgálat mentesirányításával mentőegység riasztásának szükségességé eseten.

Amennyiben a bejelentéskor egészségügyi tanácsadásra van szükségé az irányítás ebben is a segélyhivó rendelkezésére áll.

A bejelentőnek, amennyiben panaszai megengedik, az irányítás felajánlja az ügyeleti ambulancia felkeresését. Az ügyeleti körzethatárokon belül működő ügyeleti AMBULANCIA (felnőtt es gyermekek szamara) igénybe vehető.

A sürgősségi ellátás láncszemei / teendői:

1, Beteg:

  • fel kell ismernie az életveszélyes állapotot
  • döntését meghozva értesítenie kell az egységes számon elérhető sürgősségi rendszert és a kérdésekre pontos válaszokat kell adnia
  • elsősegélyt kell nyújtania illetve az orvos megérkezéséig a mentesirányító tanácsai alapján kell eljárnia

2, Diszpécser

  • a beteg vagy a hozzátartozó bejelentését a sürgősségi telefonszamon fogadja
  • tanácsot adhat a kiérkezésig elvégzendő beavatkozásokról
  • helyszínre irányíthatja a legmegfelelőibb, a helyszint leghamarabb elérő sürgősségi egységet