A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési hírlevele
2013. március 23. 11:26

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2012. évre vonatkozóan is megállapítható, hogy az állampolgárok a legtöbb esetben vagyon elleni bűncselekmények sértettjei voltak. A tapasztalatok szerint sajnos sok esetben maguk a sértettek is hozzájárultak áldozattá válásukhoz.

 

Az alkalmi és besurranásos lopások esetében ilyen például az óvatlanság, a kellő körültekintés hiánya (pl. felügyelet nélkül hagyott értékek, nyitva hagyott bejárati ajtók, ablakok…), a betöréses lopások esetén a szükséges vagyonvédelmi intézkedések elmulasztása. Az időskorú sértetteket sokszor fizikai kiszolgáltatottságuk, a közszolgáltatók, hivatalos szervek működési rendjére, az igazoló okmányok formájára, tartalmára vonatkozó ismereteik hiányossága teszi könnyű célponttá. Az is több esetben előfordult, hogy a későbbi sértettek orvosi várótermi, kocsmai beszélgetés során tettek utalást a lakásukon található ékszerekre, nagyobb mennyiségű készpénzre, akár még azok rejtekhelyét is felfedve beszélgetőpartnereik előtt. Mindezek mellett a környezet közömbössége is több alkalommal segíthette a jogsértések sikeres véghezvitelét.

 

Éppen ezért kérjük, hogy a hatékonyabb megelőzés érdekében fogadják meg ajánlásainkat:

 

 • A kaput, bejárati ajtót akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak! Gondoskodjanak a lépcsőház, pince, tároló folyamatos zárásáról is.
 • Végzettséget, címeket (dr., özvegy…) csak akkor tüntessenek fel a postaládán, névtáblán, ha az feltétlenül szükséges, mert ezzel is felkelthetik a bűnözők figyelmét! Egyedül élő nőknél ajánlott csak a vezetéknév kiírása.
 • Ajtónyitás előtt próbáljanak meggyőződni az Önökhöz érkező személy kilétéről (pl. optikai kitekintő, biztonsági lánc igénybevételével). Ha idegenek csengetnek be, és információt vagy szívességet kérnek, szolgáltatást, eladó árut kínálnak, ne engedjék be őket a lakásba, házba. A hivatalos személyektől, szolgáltatók munkatársaitól kérjenek igazolványt!
 • Rablás, betörés elkerülése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani az ingatlanok védelmére. Az elkövetők általában olyan helyen próbálkoznak, ahol gyengének tűnik a védelem, ahová viszonylag rövid idő alatt be lehet hatolni. A bejárati ajtó zárását minimum 2 db, különböző rendszerű biztonsági zár biztosítsa, de hatékonyabbak a több ponton záródó zárszerkezetek. A szakszerűen felszerelt hevederzár megfelelő zárást biztosít, és az ajtólapot is merevíti. Emellett érdemes odafigyelni az ajtó anyagára, vastagságára, a vasalatok, sarokvasak kialakítására, az ajtólap és a tok záráspontosságára stb. Vásárlás előtt érdemes szakember tanácsát kérni. 
 • Üvegezett bejárati ajtó zárjában belülről se hagyjanak kulcsot, mert egy betörőnek nem jelent gondot a kettős ablaküveg betörése sem, benyúlva pedig már egyszerű az ajtó kinyitása.

 

 • Viszonylag olcsó (típustól függően kb. 1500 forinttól lehet már kapni) technikai eszköz az elektronikus ajtóék, melyet a bejárati ajtó alá, a padlóra kell helyezni. Az ajtó feszítése, nyitása hozza működésbe a billenő kapcsolót, ami hangjelzést generál, így a tulajdonos azonnal észleli a behatolást, és szükség esetén segítséget tud kérni.                         
 • Valamivel drágább megoldás a riasztós lakat alkalmazása, amely mozgatás, ütés, feszegetés hatására hangjelzéssel reagál. Kerékpár, motorkerékpár mellett tároló, hétvégi ház … (kiegészítő) védelmére is használható.
 • Az ajtók mellett fordítsanak figyelmet a lakás, pince, padlás, garázs… ablakainak védelmére is (rácsok, biztonsági fólia illetve redőny stb.), hiszen behatolás szempontjából ezek is kockázatot jelentenek. (Még az emeleti ablakok is!)
 • Az elektronikai védelem a mechanikai védelem (zár, rács, lakat stb.) kiegészítője lehet. Felszerelhetünk helyi riasztású hang- és fényjelző készülékeket, illetve kép rögzítésére alkalmas eszközöket is - ezekre hívjuk fel a szomszédban lakók figyelmét. 

Emellett ún. távriasztás, távfelügyelet is alkalmazható.  Ennek lényege, hogy betörés 

észlelésekor  az  erre  szakosodott  központ  kivonuló szolgálatot küld a                 helyszínre.

 • Ha elutaznak, szóljanak valamelyik megbízható szomszédnak vagy rokonnak, adják meg elérhetőségüket, kérjék meg őket a levélszekrény kiürítésére, az újságok, értesítők összegyűjtésére, esetleg a redőnyök fel - és lehúzására. Ha tudják, hogy szomszédjuk nem tartózkodik otthon, figyeljenek a gyanús személyekre. Ha ismeretleneket látnak csomagokkal, használati tárgyakkal, műszaki cikkekkel stb. közlekedni, figyeljék meg, melyik lakásból jöttek ki, próbálják ismertetőjegyeiket megjegyezni, az általuk használt jármű típusát, rendszámát felírni.
 • Lakáskulcsot még a bejárat közelében található „biztos rejtekhelyen” (lábtörlő, mérőóra szekrénye stb.) se hagyjanak. A kulcsokat az igazolványoktól elkülönítve tartsák maguknál, és a kulcstartón se legyen feltüntetve a lakcím.
 • Ha otthonról való távozás előtt azt tapasztalják, hogy valamelyik zárat nem lehet bezárni (pl. mert azt kívülről beragasztózták), gondoskodjanak zárcseréről. Közben lehetőleg ne hagyják felügyelet nélkül a lakást, mert lehet, hogy a bűnözők így készítették elő a betörést.
 • A gépjárműfeltörések és - lopások elkerülése érdekében - főleg látható helyen - ne hagyjanak értéket (GPS, táska, fényképezőgép….) az autóban, mert az  nem biztonságos tárolóeszköz! Mindig zárják be az ajtókat, húzzák fel az ablakokat, kapcsolják be a riasztót - akkor is, ha csak pár percig vannak távol a kocsitól. A jármű leállítása során válasszák az őrzött parkolókat, bevásárlóközpontokban lehetőleg a bejárathoz közeli, kivilágított részen lévő parkolóhelyeket.

 

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

 

Csongrád Megyei RFK Bűnmegelőzési Osztály

Rendőrségi segélyhívó: 107

Központi segélyhívó: 112

TELEFONTANÚ: 06/80/555-111

barka@csongrad.police.hu